Jul 2024
Julen står for døren og ingen jul uden vin. Julevin. Jul er imidlertid ikke bare jul og alle familier har typisk deres egne traditioner som ofte bliver sammenblandet med andre andre ‘nye’ familiemedlemmers traditioner. Familier er ikke bare familier og jul er ikke bare jul. Derfor er vin heller ikke bare vin. Alligevel vil vi gerne give vores bud på de perfekte flasker til dette års jul.
Forberedelsen
For nogle er denne tid på dagen næsten af vigtigere karakter end selve julemiddagen med alt hvad der dertil hører. Der skal ordnes and og steg, fyldes, pilles, koges, snittes og snakkes. Og det skal selvfølgelig ikke være med halsen tør. Her er det et oplagt tidspunkt at bringe nogle lidt mere meditative vine frem i lyset. Vine som godt kan tåle at blive glemt lidt på køkkenbordet uden at tage skade - måske endda vinde ved det. Fino sherry er helt oplagt og selv om sherry deler vandende så findes der næppe en mere kompleks vin. Slet ikke Bodegas Ponientes dybe og salte Fino. Det kunne også være Pedro Coelhos fuldstændig magiske Branco Reserva fra høje marker i Douro-dalen eller den lille, men meget store, Aligoté fra Domaine d'Edouard. Det er for os 3 rigtigt gode bud på vinen til forberedelserne. Skal det hellere være rødt så smid da en Etna Rosso fra Girolamo Russo på bordet for fy for den lede hvor er 2022-årgangen dog behagelig at drikke!
Før middagen
Det er altid en god idé at få et lille glas i plenum inden man går til bords. Julemaden er tung, som regel, så hvorfor ikke en bobbel inden det går løs. Skal det være livligt og levende og ikke kræve for meget af selskabet så smager den lyserøde Pet Nat fra Aphros helt skønt lige nu. let mousserende og blød. Skal det kunne lidt mere, måske endda mere end bare lidt mere, så skal der drikkes Champagne fra Olivier Brochet som lige er landet. En champagne fra en kult-producent (Jules Brochet) hvor der for en sjælden gangs skyld er en lille smule volumen. Skål!
Middagen (de hvide)
Vi tænker automatisk rødvin til julemaden, men, der er faktisk mange hvide vine som fungerer lige så godt, måske endda bedre, end mange af de vine som normalt bliver sat bordet. Det vigtige her er at vinen har fylde og intensitet og en snert af frugt/sødme og så gør det heller ikke noget hvis der er en vis aromatik til at parre med den krydrede mad. Det første vi selv tænker på er Friulano fra Dalia Maris. En vin som er cremet, intens men har en smule bitter-frisk tekstur i slutningen - perfecto! Ellers kan man tage et smut til det nordlige Rhône og drikke hvidvin fra Saint-Peray. Domaine de Lorient's Saute Mouton er på en overvægt af Marsanne som giver et modent citrus (mandarin) agtigt præg og masser af ekstrakt - parfait! Vi kan heller ikke komme i tanke om mere kompleks-teksturelle vine end de hvide fra Clos Venturi/Domaine Vico på Korsika. Det kunne sådan set være hvilken som helst af deres hvide vine. Skulle man alligevel vælge en så er A Mina (minen) lidt rigere end de andre og måske bedre klædt på til den intense mad! Endeligt, så kan man også drikke "bourgogne-dræberen" nemlig Pura Branco fra Textura i Dão. Vi ved at mange af jer efterhånden kender den og her kommer den også til sin ret, hvis det skal være hvidt.
Middagen (de røde 'lette')
Skal man have kraftig rødvin julemaden? Næ, behøver man ikke, men - man kan heller ikke helt komme uden om at det er nødvendigt med en vis modenhed i frugten eller måske endda en smule sødme. Bourgogne er dejligt og Mercurey eller Pommard Vieilles Vignes fra Génot-Boulanger i 2020-årgangen og Maranges 1er Cru fra Bachelet-Monnot i 2022-årgangen er ideelle valg. Modne årgange, men elegante vine på trods! Pedro Parra's transparente Cinsault-baserede vine fra Itata i det sydlige Chile og også oplagte her. Cinsault bliver ofte kaldt sydens pinot noir og til maden her giver det super meget mening. Hub i 2020-årgangen er et godt sted nu! Andre 'lette men modne' vine tæller U Fornu fra Domaine Vico på den lokale Sciacarellu samt lidt Mouvedre. Smager lidt som hvis man hældte Chianti sammen med Californisk pinot noir - lækkert! Man kan også drikke (jord)bærfrugtig Trousseau fra Domaine Courbet. Her bliver det virkelig lyst og virkelig skønt.
Middagen (de røde 'kraftige')
Men der må jo gerne komme lidt umpf! på til julemaden. Sødt med sødt på er vi dog ikke fans af - vinene må gerne kunne rense lidt også. Vi synes at Garnacha er oplagt og særligt højlands-Garnacha. 2 konge-bud er enten Los Peros-marken fra Ca' di Mat i Sierra de Grados eller moden rød Rioja Reserva fra La Antigua Clasicó. Det kunne også være Coquelicot (sidste års store julerødvin i ny årgang) fra Domaine d'Abrigeon i det sydlige Rhõne på sandet jordbund - namme nam. Grenache fra syd-rhõnsk' sand, ringer en klokke? Oplagt er også Syrah fra Nord-Rhône og Domaine d'Abrigeons yngre og knap så tanniske Cornas 'La Cabane de Chasseurs' skyller godt ned. Vil man gerne lidt 'off the beaten' track så synes vi at krydret Mencia (Jaen) passer fantastisk til julemaden. Den kunne for så vidt godt have befundet sig i kategorien 'lette' vine. Den er borderline - indrømmet. Atlantida Tinto på Tintilia-druen dyrket på kalkstenen i Jerez er på ingen måde borderline. Den er dyb og intens men også (kalkstens)frisk. Nok nærmest perfekt til maden, altså både rig, og mørk, kødfuld men virkelig rensende på samme tid. Har man lyst til noget modent og let naturligt så peger pilen på Dalia Maris røde vin, lagret på Amfora på Pignul(Pignolo)-druen. Forestiller man sig at Syrah og Nebbiolo fik et barn uden for ægteskab så har man nogenlunde svaret på hvordan vinen smager. Lidt volatil som faktisk klarer svedsker og æbler og brun sovs til UG.