Azores Wine Company
The Azores Wine Company blev startet i 2014 af tre venner alle sammen fra Azorene. Lokal ønolog Paulo Machado fra Insula Vinus, restauratør og finansiel direktør Filipe Rocha og vinmager António Maҫanita, ”winemaker of the year 2018” i Portugal, der sideløbende driver Fita Preta Vinhos og Sexy Wines i Alentejo og Maҫanita Vinhos – Irmãos e Enólogos i Duoro.
De gik sammen i projektet for at restaurerer, genopdyrke og bevare de tidligere truede lokale vinmarker og druesorter samt promovere vinene fra Azorene. Ud over et samarbejde med omkring 20 lokale vinbønder hvor man råder over ca. 60 ha. vinmarker, arbejder de i øjeblikket på at genoplive op mod 100 hektar vinmarksarealer på Pico hvor de helt ekstreme forhold tæt, tæt på det brusende Atlanterhav giver salte og mineralske vine.
Produktionen af vinene er no-nonsens. Her dyrkes økologisk men uden certificering i det som man vil kalde “integrated viticulture”. I kælderen arbejder man frem for alt for at fremhæve druerne enkeltvise karakteristika og de helt unikke dyrkningsforhold. Der benyttes primært ståltanke til gæring og lagring inden aftapning med nogle få undtagelser, dog aldrig nye egetræsfade. Druerne høstes manuelt og der er en rigid sortering for at sikre at man ikke har druer med råd i gæringstankene, hvilket er en meget reel faktor i det fugtige atlanterhavsklima. Druerne presses langsomt over 4-5 timer og man benytter sig af naturlig gær. Man svovler efter den alkoholiske og malolaktiske gæring og en smule ved aftapning og holder sig generelt i den lavere ende. Vinene er salte, komplekse, syrefaste så det basker og ultra præcise. De skriger på østers og knivmuslinger og kræver lidt af sin drikker men har man trang til knastør riesling, chablis eller muscadet så er rejsen ikke lang. Sublime vine til mad!!!