
Domaine Jean-Marc Vincent
Domaine Jean-Marc Vincent befinder sig i Santenay, og blev grundlagt af Jean-Marc og hans kone, Anne-Marie, i 1997. Parret har gradvist genvundet Vincents bedstefars vinmarker, som blev forpagtet ud via metayage-aftaler. Man råder i dag over ca. 6 hektar vinmarker primært placeret i og omkring Santenay med en nogenlunde lige fordeling mellem Chardonnay og Pinot Noir.
For at forstå Jean-Marcs vine må man først forsøge at forstå Jean-Marc. Han er en af de mest nysgerrige og ærgerrige personer i Bourgogne. Dynamisk kunne man også fristes til at kalde ham. Med tiden har han justeret sine metoder, når kolleger har formået at overbevise eller inspirere ham til at vælge en mere hensigtsmæssig tilgang til både planter og vin. Et eksempel herpå er hvordan han i dag er godt i gang med at omplante dele af familiens besiddelser til (meget) højere beplantningstæthed. Idéen er at selv unge planter, hvis de står tæt plantet (>14.000 planter per hektar) kan give samme intensitet og kompleksitet som gamle vinplanter. Idéen kommer ikke ud af den blå luft. Jean-Marc har sammen med en gruppe af andre vinbønder, heriblandt Hubert Lamy, blindsmagt vine fra unge planter (5 år) med høj beplantningstæthed op imod vine fra gamle stokke og ladet sig overbevise om at kvaliteten er samme. Således giver det, omend det er omkostningstungt, mening at omplante dele af markerne, hvor man eksempelvis ikke er glade for rodstokke eller kloner selvom markerne er gamle og i princippet yder god frugt. Simpelt sat op, så har Jean-Marc og andre overbevist sig selv om at de kan forbedre deres materiale i vinmarkerne uden at gå på kompromis med kvaliteten af vinen fra de unge planter. De behøver ikke vente på at planterne bliver modne hvilket typisk tager 20+ år. Vi har smagt og vi er ikke uenige!
Høj beplantningstæthed giver dog også nogle helt andre forudsætninger i markarbejdet som kræver langt mere manuelt arbejde. Domainet arbejder økologisk og beskærer deres Chardonnay-planter nænsomt. Pinot Noir-planterne beskæres derimod slet ikke – i stedet anvendes teknikken tressage, hvor løvet flettes sammen i toppen af planterne. Det er en metode, vi kender fra flere af Bourgognes mest anerkendte domainer. Jean-Marc høster sent, ved høj modenhed, i flere omgange og med streng selektering i marken.
For både de hvide og de røde vines vedkommende så gæres der spontant og lagres med en lille andel nye fade, typisk 15-20 %. Chardonnay'en presses langsomt og let og flyttes direkte til fade for gæring og lagring. Pinot Noir er mestendels fra hele klaser og har knap 3 ugers kold-maceration inden den alkoholiske gæring efterfulgt af lagring på fad i 15 måneder uden omstikning. Herefter overvintre vinene i tank inden de frigives ca. 18 måneder efter høsten, hvid og rød.
Jean-Marc & Anne-Maries vine er smerteligt intense i begge farver. De hvide er koncentrerede og teksturelle. Vi bryder os normalt ikke om at sammenligne men de minder os meget om hvidvinene fra Vincent Dureuils hånd. De røde vine fremstår både koncentrerede og luftige – en tilsyneladende selvmodsigelse, men netop en af Pinot Noirs fineste kvaliteter: evnen til at være fyldig og samtidig bevare en bemærkelsesværdig lethed.
Jean-Marc er uden tvivl Santenays store stjerne, og hans vine er nogle, som vi glæder os helt enormt meget til at formilde i Danmark! 2023-årgangen lander hos os i efteråret 2025, og sælges udelukkende via vores nyhedsbrev. Tilmeld dig og vær blandt de første til at sikre dig flasker fra en af Bourgognes mest spændende producenter.