
Fedellos
“Fedellos” oversættes bedst til dansk som “kammerater” og er et partnerskab mellem Curro Barreño & Jesús Olivares. Begge er de udlært i Gredos bjergene bag madrid hvor de har arbejdet med navnkyndige Fernando Garcia og Dani Landi fra Jimenez-Landi & Commando G. I 2011 drog de “tilbage” til Galicien hvor Jesús stammer fra og etablerede Fedellos do Couto i partnerskab med landejeren Luis Taboada. Vinene laves på Luis ejendom (Couto) mellem de gamle stenvægge som har en naturlig tempererende effekt.
Man råder over ca. 7 ha. fordelt mellem to af Ribeira Sacras fem subzoner, nemlig den varmere Val do Sil og den højere beliggende og køligere Val do Bibei nær Valdeorras. Der gæres og lagres i to forskellige kældre, den ene i Val do Sil (Couto) og den anden i Val do Bibei (Peixes-vinene) hvilket nuancerer udtrykket i vinene en smule da Bibei-kælderen er koldere hvilket forsinker det hele en smule over vinteren mens vinene ligger på fad. Der dyrkes efter økologiske principper dog uden certificering.
I kælderen sværger man til en lang, nænsom og kølig gæring og maceration, ofte op til 60 dage på skallerne. Man bruger hele klaser i mere eller mindre grad alt afhængigt af cuvéen hvorefter vinene lagres på et miks af cement og gamle egetræsfade af varierende størrelse. Der svovles minimalt ad 2 omgange, første gang når frugten ankommer til vineriet samt ved aftapning. Vinene er lyse, reduktive, friske og saftige og kalder ofte på at man finder en ekstra flaske frem…!