Domaine Takahiko Soga

Domaine Takahiko Soga

Takahiko Soga blev født ind i vinproduktion – hans familie ejer Obuse Winery i Nagano (selvom vinproduktion her adskiller sig markant, da fokus primært ligger på ikke-vinifera druer, altså spisevindruer). Han studerede mikrobiologi og ønologi ved Tokyo Universitet for Landbrug, og fik en skelsættende erfaring som driftsleder hos den banebrydende Coco Farm Winery. I denne periode blev han introduceret til store vine fra hele verden – han rejste både i Japan og internationalt, og et særligt møde skulle ændre hans livsretning: mødet med Jura-mesteren Pierre Overnoy. Dybt berørt og imponeret over vinens renhed, vendte han hjem til Japan med en beslutsomhed om at finde det bedst egnede klima til vindyrkning – og med drømmen om at grundlægge sit eget domaine.

Yoichi ligger på østkysten af Hokkaido, den nordligste af Japans hovedøer. Regionen er generelt kendetegnet ved fugtige, varme somre og isnende vintre med rigelige mængder puddersne (som helt dækker vinstokkene og isolerer dem mod de hårdeste kuldeperioder).

Domaine Takahiko består af en enkelt vinmark på 4,6 hektar, kaldet Nana-Tsu-Mori, beplantet med Pinot Noir-vinstokke (samt nogle få rækker eksperimentelle sorter), cirka 4 km fra havet. Jorden er mørk ler ovenpå andesit – en finkornet, mørk vulkansk sten. Jordtypen giver god dræning, hvilket er afgørende i et område med forholdsvis høj nedbør hele året. Takahiko lægger stor vægt på, at områdets grundvand og regnvand er særligt rent og blødt, fri for opløste mineraler.

Dyrkningen er økologisk, med indflydelse fra biodynamik og regenerativt landbrug. Svampe kan være et stort problem i de fugtige somre. Naboer advarede endda om, at økologisk landbrug var umuligt her – og de tidlige årgange 2012 og 2013 blev faktisk totalt ødelagt af gråskimmel. Soga siger, at han fortsætter med økologisk landbrug på trods af sygdomsrisikoen, fordi hans mål er at skabe en sund jord med et levende og mangfoldigt mikrobielt liv.

Der lægges stor vægt på sortering, og botrytiserede druer fjernes én for én. (En særlig Blanc de Noirs bliver af og til lavet på de indskrumpede Pinot Noir-druer.)
Takahiko Soga og hans vine er dybt japanske – og hans tilgang til vin hænger sammen med japanske smagsidealer. I stedet for at tale om frugt og blomster, beskriver Soga sine vines aroma og smag med referencer til dashi, skovbund, svampe og fermenterede noter som shoyu, sake og miso.

Takahiko arbejder med helklasefermentering, og dette valg er bevidst truffet ud fra ønsket om en bestemt fermentationskarakter. Stilkene og skindene udgør druens naturlige mikrobielle miljø for gær – deres tilstedeværelse fremmer en livlig gærkultur og en aktiv fermentering, som kan fuldendes uden tilsætningsstoffer. For Takahiko er inklusionen af stilke også med til at fremhæve umami og de mere salte, komplekse smagsnuancer i vinen. Macerationen er lang – en måned eller mere. Det har også gjort det muligt i høj grad at fravælge tilsætningsstoffer efter gæring. Svovl anvendes aldrig før aftapning – og kun hvis det er absolut nødvendigt: nogle årgange er helt uden svovl, andre har fået en minimal tilsætning.

Takahikos indflydelse rækker langt ud over hans egne vine, da en voksende gruppe af tidligere elever og nuværende følgere samles omkring ham og hans vingård i Yoichi. Faktisk lader det til, at det er et krav for dem, der er i lære hos Domaine Takahiko, at de også begynder at plante deres egen vinmark i nærheden. Vinproduktionen holdes ligeledes småskala og næsten primitiv – i en lille garage – netop for at andre skal kunne efterligne modellen uden store investeringer i udstyr og fade.

Vi har glæden af modtage vores første tildeling i sommeren 2025 hvor vinene allerede er fordelt grundet de meget små mængder i 2023-årgangen. Vi forventer at kunne tilbyde vinene via mailingliste i 2026 (2024-årgangen, hvor mængderne er mere tilgivende) 

1 produkt