
Domaine Courbet
Denne historiske ejendom, grundlagt i 1869, drives i dag af 5. generations vigneron Damien Courbet. Damien vendte hjem i 2003 efter sin uddannelse og ophold hos blandt andre Nicolas Potel, Olivier Merlin, Olivier Zind-Humbrecht og Jim Clendenan (Au Bon Climat).
Omkring halvdelen af vinmarkerne ligger på de dramatiske skråninger direkte under den naturskønne kalkstensklippe Château-Chalon - den mest legendariske af Jura-appellationerne, udelukkende dedikeret til vin jaune. Savagnin dyrkes på kompleks jord med forskellig arter af mergel (blå, grå og rød) fra den midterste og øvre Lias-periode. Chardonnay finder sin plads i rigere jorde med mere trias-ler over kalksten. De små beplantninger af Poulsard og Trousseau er plantet på dybere jorder med mergel og kalkholdig muld.
Konvertering til økologisk og biodynamisk vindyrkning trådte i kraft efter Damien tog roret på Domainet, men Damiens far Jean-Marie havde allerede drevet landbrug uden pesticider, kunstgødning osv. Vinmarkerne er således pletfri! Høsten foregår kun i hånden, kun med hjælp fra lokalbefolkningen. Gæringen er spontan, enten i rustfrit stål, gammel 600 liters tønde eller beton-æg afhængig af druesort og vinmark. Der anvendes minimal brug af svovldioxid. Lagring sous voile foregår i en særlig ventileret kælder (i landsbyens gamle kirke) med temperaturvariationer der fremmer en sund udvikling af voilen, i gamle tønder.
Som de fleste Jura vigneroner laver Damien en bred stribe af vine. Men hvis der er en måde at opsummere deres karakter er det: finesse og livlighed. Selv når vi krydser ind til "den mørke side", som Damien siger (altså til vinene lagret under flor) er der en livlighed i glasset, - selv de sjældne Château-Chalons, har en drikbarhed og jovialitet, som er unik - og aldeles lækker.