
Jean Baptiste Hardy
I den østligste del af Muscadet Sèvre et Maine ligger byen Mouzillon. Her finder vi Jean Baptiste Hardy som både er navnet på vinmageren og domainet, og som siden 2018 har stået for driften af familiens fire hektar gamle vinmarker, efter en årrække i bl.a. New Zealand, Patagonien, og hos lærermestre som Roulot og Leflaive i Bourgogne. Det er erfaringerne herfra, der har givet ham mod på at fortolke barndommens jorde på ny.
Mouzillon ligger halvvejs mellem de langt mere kendte, og større, byer Vallet & Clisson, i hjertet af appellationen og med ideelle jordbunde til produktion af Muscadet. Markerne er primært plantet i 1950- og 60'erne, og er hvilende på gabbro (vulkansten) og silica-holdigt ler. Der arbejdes økologisk med biodynamiske principper, en tilgang til vinmarksarbejdet, hvor præcision og tålmodighed går hånd i hånd. Begge dele dog indtil videre uden certificering.
Druerne, primært Melon de Bourgogne, men også lidt Chardonnay, Merlot, Cabernets og Gamay, høstes i hånden, presses nænsomt og gæres spontant. Vinifikationen af hvidvinene sker i glasforede, underjordiske tanke samt brugte egetræsfade i varierende størrelser. Alle vinene lagres totalt set 18 mdr. sur lie. Den alkoholiske gæring foregår typisk hen over vinteren og kan strække sig helt ind i foråret. Der foretages typisk én let battonage undervejs. Aftapningen sker direkte fra tanken uden klaring, uden filtrering og uden tilsætning af svovl. De røde vine gæres semi-carbonisk og laved med 'let hånd'
Det er vin, der ikke forsøger at imponere, men som insisterer på dybde, præcision og sted - mineralitet, koncentration og friskhed. Vinene er for så vidt komplet naturlige (bortset fra en smule svovl efter pressen for at slå uønskede bakterier ned inden den alkoholiske gæring) men er samtidigt komplet rene.