
Domaine Roulot
Roulot famlien er indbegrebet af Meursault og deres historie strækker sig helt tilbage til 1700-tallet. Selve domainet blev dannet i starten af 1800-tallet af Guillaume Roulot og drives af dag af Jean-Marc Roulot sammen med sønnen Félicien. Jean-Marc overtog efter sin far Guy Roulot i slutningen af 1980'erne på bagkant af nogle turbulente år efter Guy's alt for tidlige død i 1982. Få personer har haft så markant indflydelse på kvalitetsudviklingen i Côte de Beaune som Jean-Marc – hans vedholdende nysgerrighed og kompromisløse tilgang har ikke blot løftet hans egne vine, men også inspireret en hel generation af vinbønder i området.
Jean-Marc beskriver selv hvordan, at han fandt sin vej i '92-årgangen. Meursault Perrières var længe om at udvikle sig i den årgang og han flyttede vinen (som noget nyt) til ståltank efter at den havde tilbragt de sædvanlige 11 måneder i fad. Vinen samlede sig, og strammede sig an - noget som Jean-Marc bød velkommen. Han beskriver det som at vinen blev mere 'krystallinsk'. Metoden blev trukket ud over alle de hvide vine her fra med 1 år i fad, efterfulgt af en vinter (6 mdr.) i ståltank. En metode som efterhånden er blevet normen for de fleste hvide bourgogne producenter, men som ikke var det den gang. Roulot-vinene har således heller aldrig haft udfordringer med 'premox spøgelset'.
Familiens besiddelser er primært i den sydlige end af Meursault-appellationen samt i Monthelie, Beaune & Auxey-Duresses. Historisk har markerne primært været på village-niveau og Roulot'erne har været kendte for at udtrykke de forskellige lieu-dit's hver for sig på et tidspunkt hvor de fleste blandede alt sammen til én Meursault-village. I de senere år er der erhvervet parceller på de bedste skråninger i byen, og man kan fra 2023-årgangen bryste sig af at have alle 1er-cruerne med undtagelse af Goutte d'Or, fra Meursault by til kommune grænsen ved Puligny-Montrachet. Dvs. Poruzots, Clos des Bouchères, Genevrières, Charmes & Perrières! Derudover over har man de fleste parceller på den øvre del af samme skråning, dvs. Narvaux, Tillets, Vireuils, Tesson, Casse-Tetes, Meix Chavaux m.fl.
Markarbejdet er økologisk certificeret inklusiv en del biodynamiske inspirationer. Man har allieret sig med Pedro Parra for at undersøge markernes jordsammensætning og vanddistribution for således at kunne optimere arbejdet med planterne. Jean-Marc er typisk den første i landsbyen som høster. Druerne til de hvide vine 'knuses' og presses og mosten oxideres inden den gærer spontant. Herefter lagrer vinene som beskrevet, et år på fad og seks måneder på tank over den anden vinter. For de røde vines vedkommende har Jean-Marc ændret en hel del i de seneste årgange. Kort fortalt, så er der skruet ned for macerations-tiden (<14 dage) og op for andelen af hele klaser. Da vi i foråret smagte 2023-årgangen sammen med Jean-Marc og Félicien var vi som forventeligt imponerede over de hvide vine, men i lige så høj grad de røde, som er delikate og transparente.
Domaine Roulot's vine er indbegrebet af renhed og finesse. Det er vine hvor udbud og efterspørgsel slet ikke harmonerer og vinene tilbydes kun via vores mailingliste ved deres hjemkomst. For 2023-årgangen sker det i oktober måned 2025.