
Vassaltis
Vassaltis' historie begyndte i 2010, da Yannis Valambous, på bagkant af den finansielle krise i Grækenland, valgte at følge hvad der længe bare havde været en drøm og en passion, nemlig at lave vin. Yannis havde arvet vinmarker på Santorini fra sin far, som nu skulle genetableres. Dette skete i 2016 hvor Yannis' drøm kom til virkelighed, og den moderne boutique vingård; Vassaltis var skabt.
Yannis har selv en baggrund indenfor økonomi, så sammen med de to grækse ønologer: Elias Roussakis, uddannet fra SupAgro Universitetet i Montpellier, & Yannis Papaeconomeu, uddannet fra Det Tekniske universitet i Athen, har de som vision at skabe de bedste vine med lokale druer og traditionelle metoder fra Santorini, der kan konkurrere med de internationale producenter.
Santorini har alle forudsætninger for kvalitetsvindyrkning. Da Santorini er en vulkanø har jordbundsforholdene betydet at vinstokkene aldrig har været angrebet af phylloxera og stokkene har derfor et naturligt lavt udbytte. Derudover har de mange jordskælv, som øen har været udsat for gennem årene gjort, at jordbunden er opbygget af lag af vulkansk aske, pimpsten, sand og basalt, der alt sammen er med til at give et højt indhold af mineraler og et naturligt lavt pH-niveau. For Vassaltis' vine betyder det at druerne bevarer et højt syreniveau. Vassaltis har fokus på de lokale druer: Athiri, Aidani, Assyrtiko, Mavrotragano & Mandilaria, der har de bedste forudsætninger for at trives i netop disse forhold.
Markerne er en kombination af gamle marker som Yannis har arvet samt ny-tilplantninger som langsomt indtræder i vinene. Der dyrkes efter økologiske principper og alt gæres naturligt og lagres på et miks af rustfri stål og brugte træfade. Der svovles en smule inden vinene flaskes og vinene fremstår knivskarpe, rene og komplekse. No-nonsense winemaking som blot forsøger at tilvejebringe Santorinis vulkanske terroir!
Alle vinene, med undtagelse af den røde, er baseret på Assyrtiko som i sig selv er spændende da den i et ekstremt tørre og varme klima er i stand til at holde en høj syre/lav pH-værdi når druerne når phenoliske modenhed. Assyrtiko Black Label er visitkortet og besidder alt det man kan forvente med barberbladssyre, fylde, længde, saltet mineralitet og intensitet. Alcyone er lagret på cement og brugte træ-fade og har bourgogne-vibes. Gramina er den eneste enkelt-mark som flaskes fra næsten hvidt vulkansk sand men er ståltankslagret som også Black Labet. “Plethora” er i Nyxteri-traditionen. Høstet fra gamle upodede pre-phylloxera stokke ved overmodenhed om natten, lagret lettere oxidativt med flor i spil og flasket med lidt restsukker - unik, kolossal & sjælden. Vassaltis er for Santorini-standarder et meget ungt vineri men blander sig allerede blandt de allerbedste på øen!