Aphros, Vinho Verde
Aphros blev grundlagt i 2003 af Vasco Croft hvis forfædre har været i besiddelse af ca. 20 ha. land i Lima-subregionen i den nordlige ende af Vinho Verde. Her har været dyrket druer siden ejendommens fødsel i kombination med andre afgrøder men efter en 30-årig pause er Vasco den første til at producere fra ejendommen i moderne tid. Druematerialet er dog ingenlunde moderne med mange aldrende vinmarker og gamle kældre.
Hos Aphros arbejdes der biodynamisk (siden 2006) med alt hvad det indbefatter hvilket absolut ikke er en lille udfordring i det fugtige atlanterhavsklima. Fokus er på 3 druer nemlig Loureiro, Vinhao og Alvarelhao. Hoveddelen af produktionen er mere “konventionel” med spontane gæringer og lagring på stål eller cement eller gammelt træ af varierende art og en lille sjat sulfitter ved aftapning. En mindre del af produktionen (Phaunus) er mere “naturlig” med spontan gæring og lagring med hele klaser på talhas (lokale ler-amfora) efterfulgt af en blot meget lille sjat So2. I alle tilfælde er vinene ultra rene, præcise og lysår mere seriøse end meget andet vin fra Vinho Verde.